Міфи та правда про куріння


Куріння – одна з найпоширеніших проблем сучасного суспільства. Через нього люди хворіють на найстрашніші хвороби, помирають у ранньому віці. Курити багато хто починає зовсім ще дітьми і надалі не може позбутися цієї згубної звички. А деякі пояснюють свою пристрасть тим, що нібито не хочуть кидати. Чим же викликане таке ставлення до наркотику, який вже понівечив життя багатьох людей?

Справа в тому, що пристрасть до куріння, окрім фізичної звички (до речі, не дуже сильної), підтримується і великою кількістю міфів, які старанно створювали виробники сигарет. Саме це змушує залежних від нікотину людей вірити в те, що викурена цигарка справді впливає на фізичний та психологічний стан. Корисні поради для чоловіків та жінок дивіться за посиланням.

Міфи та правда про куріння

Найпоширенішими є такі міфи, як заспокійливий та знеболюючий ефект. Насправді ніякого заспокійливого ефекту сигарета не приносить — просто нікотин дуже швидко виводиться з крові і дія його починає слабшати вже через півгодини. У цей момент в мозок надходить сигнал, що необхідно відновити дозу. І звичайно ж, ефект заспокоєння досягається наступною викуреною цигаркою.

Короткий знеболюючий ефект може досягатися за рахунок судинозвужувального впливу, який надає нікотин, що надходить у кров. Однак він дійсно триває не більше кількох хвилин і ніяк не може вважатися виправданням для курців. У результаті правда про куріння полягає в тому, що ніякої користі або позитивного ефекту від сигарет не може бути.

Кинути курити справді буває складно. Особливо якщо людина мотивує саму собі відмову від куріння повинності («курити шкідливо, тому треба кидати»), а не добровільним бажанням. У такому разі дуже корисними можуть виявитися різні допоміжні засоби. Наприклад, електронна сигарета, яка дає курцеві можливість продовжувати насолоджуватися своєю звичкою, поступово зменшуючи кількість нікотину, що надходить у кров, а згодом і зовсім його виключити. Вдихаючи просто ароматний дим, без постійної підтримки залежності організму від нікотину, людині буде набагато легше ухвалити рішення про повне припинення куріння.

Міфи та правда про куріння

Багато людей впевнені, що відмовившись від куріння, вони обов’язково наберуть вагу, і це теж є одним із міфів. Якщо людина не вселяє собі те, що вона страждає без сигарет, вона не стане вселяти собі, що ці можна «заїсти». А набір ваги у колишніх курців відбувається саме тому, що вони, переставши курити, починають постійно щось їсти.

Щоправда про куріння — це лише те, що куріння призводить до тяжких захворювань. Необхідно замислитись про це і вирішити для себе, чи варті примарні переваги, які нібито дають цигарки, зіпсованого здоров’я та подальших страждань від хвороб.