Надлишок вологи зіпсує смак помідора: 8 порад з поливу томатів

Надлишок вологи зіпсує смак помідора: 8 порад з поливу томатів

Як і коли поливати помідори у відкритому грунті та у теплиці, щоб отримати хороший урожай

Правильний полив помідорів є запорукою гарного врожаю: овочу, завезеному з південних країн, потрібен баланс між теплом та вологою. Томати добре розвиваються за сухої та теплої погоди. Їхнє коріння потрібно отримати достатню кількість вологи, а верхня частина не повинна пересихати, тому потрібно їх правити підгодовувати як описано тут https://barra.com.ua/?p=34304. Якщо води не вистачає, томат починає жовтіти, у нього згортається листя.

Поливати томати нескладно. Однак у цій справі існують деякі нюанси.

Як часто і наскільки рясно поливають томати

Не рекомендується це робити часто. Якщо овочі швидко наберуть воду, шкірка плоду може потріскатись. Надлишок вологи зіпсує смак помідора. А ще перенасичення водою призведе до розвитку у томатів хвороб на кшталт фітофторозу, а також до ранньої втрати зав’язей та плодів.

На різних етапах вирощування томатів частота поливу не однакова. Відразу після висадки в теплицю або відкритий ґрунт помідори краще не поливати 5-10 днів. Потім потрібно деякий час зволожувати ґрунт у середньому раз на тиждень (якщо ґрунт підсихає – частіше). Витрата води – 3-5 літрів на кущ.

Найважливішим вважається період цвітіння. У ці дні треба бути обережнішими і поливати кущі тільки під корінь. Приблизна кількість води – до 1-2 літрів на кущ.

Взагалі варто звертати увагу на те, щоб квіти, листя та плоди залишалися при поливі сухими. Воду ллють під корінь середнім чи маленьким натиском. Земля в лунці не повинна розмиватися. Поливати зі шланга не рекомендується: порушиться кислотний баланс ґрунту та відбудеться його переохолодження. Заздалегідь наповніть водою бочку або круглу ємність, щоб рідина прогрілася під впливом сонця.

Коли поливають помідори

Робити це бажано ввечері чи рано-вранці. Коренева система томатів за ніч засвоює воду, що дуже важливо під час спеки. У світлий час доби листя випаровує вологу, рослина охолоджується.

Помідори непогано переносять спеку, якщо грунт навколо рослин досить вологий і прохолодний. Щоб коренева система томатів розвивалася правильно, ґрунт у лунці потрібно періодично розпушувати. Після кожного поливу робити це, мабуть, не варто. Однак рекомендується такий захід, як мульчування: поверхневе покриття ґрунту спеціальним матеріалом для захисту від шкідників, холоду та спеки. Випаровуванню вологи та пересиханню землі завадять стружка, сіно чи солома.

Надлишок вологи зіпсує смак помідора: 8 порад з поливу томатів

Як бути, якщо погода холодна

Якщо на вашій ділянці прохолодно, воду рекомендується витрачати якомога менше і використовувати тільки теплу. Якщо літо видалося не тепле і рясно на опади, це вплине на дозрівання помідорів. У таких погодних умовах їх поливати варто не частіше ніж один раз за 10 днів.

Орієнтуватися потрібно на погодні умови, склад ґрунту та сорт рослин. Низькорослі томати перестають поливати після того, як плоди починають дозрівати. Сорти з високим стволом потребують регулярного надходження 5-10 літрів вологи 1 раз на 4 дні. Огородники-початківці швидко звикають до правильного режиму поливу томатів і отримують задоволення від смачних і корисних овочів зі своїх грядок.

Як поливати помідори у теплиці

«Умови вирощування у теплиці відрізняються від умов на грядках, – нагадують фахівці. – Теплицю потрібно регулярно провітрювати, інакше посадки можуть просто загинути. Поливати найкраще на ніч, щоб рослина не відчувала стресу від підвищеної температури та вологості».

У фазі цвітіння помідори в жодному разі не варто поливати вдень у спеку. Дочекайтесь, коли температура спаде.

Томати поливають двічі на тиждень: 1,5-2 літри на кущ. Якщо води буде більше, це може призвести до затримки розвитку та наростання зеленої маси, а також ураження грибком. Порада поливати під корінь, уникаючи попадання води на листя, залишається актуальною і для теплиці.

Щоб зрозуміти, чи потрібно поливати, достатньо подивитися на землю чи торкнутися її. Грунт не повинен бути надто сухим або покритим щільною кіркою.

Під час утворення плодів кущі треба поливати рясно, приблизно 20 літрів на 1 кв.м, у міру висихання ґрунту. Але не забувайте: при цьому зростає вологість повітря у теплиці, а рослинам це не дуже подобається. У цьому випадку фахівці радять використовувати систему краплинного поливу з централізованою подачею води або із застосуванням пластикових пляшок, що підживлюють кожну рослину індивідуально.